nedjelja, 30. lipnja 2013.

Štitna žlezda strada zbog stresa

  Bolesti štitne žlezde su u porastu u našoj zemlji i stručnjaci procenjuju da se samo u Beogradu godišnje obavi oko 70000 pregleda vezanih za ovu oblast endokrinologije.

  Kao mogući razlozi porasta pominju se pogrešni uslovi života - pre svega veća izloženost stresu. Kada je rad štitne žlezde poremećen, trpi ceo organizam jer njeni hormoni utiču na rast i na sazrevanje, povećavaju sintezu proteina, ubrzavaju razgradnju masti i imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema.

  Oboljenja štitne žlezde danas se mnogo češće sreću u našem svakodnevnom kliničkom radu, ali češću prisutnost ovih bolesti treba delom pripisati i boljoj dijagnostici.

  Ako štitna žlezda oboli tako da ubrzano radi (hipertireoza), ona produkuje više tiroidnih hormona, što ubrzava mnoge procese u organizmu, stvarajući simptome kao što su ubrzan srčani rad, nervoza, učestale stolice, gubitak telesne težine.

  Suprotno tome, kada žlezda usporeno funkcioniše (hipotireoza), stvara se manja količina hormona od one koja je potrebna, što može da uspori srčani rad i osobu učini umornom i depresivnom, da izazove zatvor. Niski nivoi hormona u krvi mogu da proizrokuju da koža, kosa, nokti rastu sporije, budu grubi, suvi i krti. Osoba može da dobije na težini uprkos dijetama.

  Mnogo je faktora uključeno u nastanak bolesti triode. Osim hipertireoze i hipotireoze, žlezda može da bude inficirana ili u zapaljenju (tireoiditis) ili da se u njoj razviju ciste ili tumori. Najčešći tiroidni poremećaj je struma, odnosno povećanje tiroide, sklonost da se razvije neki problem sa štitnom žlezdom često se i nasledjuje.

  Stres je takodje faktor koji može da dovede do oboljenja štitne žlezde, ali je teško utvrditi njegov pravi uticaj. Mnoge studije su, pokazale da stres može da promeni imuno sistem tako da dodje do promena  u samoj tiroidnoj funkciji. I pušenje se vezuje u razvoj hipertireoze.

  Sve bolesti tireoideje se uspešno leče ili lekovima, terapijom ili operacijom, u nekim slučajevima je potrebno piti lekove do kraja života. Kao prevencija bi vam preporučili Ayura Herbal napitak koji sadrži esenciju devet lekovitih biljaka i uspešno se pokazala u jačanju imunog sistema i detoksikaciji.

  Sve bolesti tiroide su mnogo češće kod žena nego kod muškaraca. Izmedju 20. i 40. godine obično se javlja hipertireoza, a smanjena funkcija uglavnom posle 50.

Nema komentara:

Objavi komentar