nedjelja, 17. ožujka 2013.

Šta su to slobodni radikali i šta je to ORAC



Slobodni radikali su visoko-energentski oksidansi. Slobodnih radikala prirodno ima u ljudskom organizmu jer ih stvaraju ćelija i leukociti, a učestvuju u fiziološkim procesima i oni sami po sebi nisu štetni jer je normalno da ih imamo u organizmu u manjim količinama. Problem nastaje kada dodje do nastajanja slobodnih radikala u višku u organizmu usled loše ishrane, UV-zračenja, duvanskog dima, pesticida, stresa, gladovanja, rengenskog ili radioaktivno jonizujućeg zračenja, etanola (vino, rakija, pivo), lekova i drugog. Pozitivno naelektrisani slobodni radikali kiseonika u našem organizmu pokušavaju da se povežu sa stabilnim molekulom u ćelijama kao što su proteini, masti i druge genetske rezerve, od koji uzimaju elektron za sebe. Ova kradja elektrona dovodi do oštećenja pokradenih ćelija.

Enzimi su najčešće sposobni da poprave nastala oštećenja u organizmu, ali u onim ćelijama gde to ne uspeju ubrzo će se pojaviti smetnje u funkcionisanju. Ključna promena u strukturi molekula uzrokovat će poremećaj biohemijskih procesa u našem telu i može da promeni tokove u mnogim fiziološkim procesima.

Dakle, naše ćelije su tokom celog našeg života izložene štetnim uticajima slobodnih radikala, mnogim bolestima, a ujedno i izvoru starenja.

U takvim slučajevima organizmu su potrebni antioksidansi tj. elementi ili jedinjenja koji onemogućavaju delovanje radikala-oksidanasa kada su višku odnosno, kako se to u stručnoj literaturi pominje potreban je ORAC (engl. Oxigen Radical Absorbance Capacity - u prevodu Kapacitet neutralizacije slobodnih radikala).Ovo nam pomaže kod bolesti srca (čisti krvne sudove i jača srce, lečenje malokrvnosti), u borbi protiv kancera i mnogih drugih bolesti.

ORAC je medjunarodno priznati standard za merenje kapaciteta oksidanata u hrani. Količina ORAC je kapacitet hranljivih sastojaka u absorbovanju slobodnih radikala, drugim rečima koliko je veća sposobnost da neutrališu kisionik, toliko je i jedinica ORAC te hrane veća.
 
Poredjenje: sadržaj ORAC-a na 100 g

Suva šljiva 5.700 ,
Acai bobice 3.800,
Borovnica 2.400,
Ayura Herbal napitak 17.904 jedinica.

Preporučena dnevna količina unošenja ORAC nutrijenta u organizam iznosi 5000, što Ayura Herbal napitak obezbedjuje sa dnevnim preporučenim unošenjem (30ml).
Ova količina je dovoljna za očuvanje zdravlja ili u slučajevima kada je telo pogodjeno bolestima u manjoj meri. U težim slučajevima, u zavisnosti od vrste bolesti, preporučena dnevna doza može se povećati na 60ml, pa čak i na 90ml.

Nema komentara:

Objavi komentar